Weet jij precies wat je op je gezicht smeert?

In mijn zoektocht naar een merk waar ik graag mee wil werken in mijn studio, heb ik veel huidverzorgingsproducten voorbij zien komen en getest. Ik zocht een merk dat geen overbodige en schadelijke stoffen bevat, maar wel voldoende actieve werkstoffen om een resultaat te kunnen behalen. Maar wat zijn nou eigenlijk die overbodige en schadelijke stoffen die je eigenlijk niet in je gezichtscrème tegen wil komen?


Ik krijg vaak de vraag van mijn klanten of de crème die ze nu smeren goed is. Het is lastig om daar een antwoord op te geven, want het ligt er ook aan wat de klant zelf verwacht van een product. Ik zal dan ook niet snel zeggen dat een product wel of niet goed is. Wel geef ik advies over wat ze het beste kunnen gebruiken. In de trainingen die ik heb gevolgd op het gebied van huidverbetering, is mij duidelijk geworden dat de zogenaamde “over the counter” producten (de producten die je dus als consument bij de reguliere winkels kunt kopen) vaak stoffen bevatten die je niet in je verzorgingsproducten tegen wil komen.

Laten we eens kijken naar minerale olie, wat in heel veel verzorgingsproducten zit.

Wat is minerale olie?
Minerale olie is een afvalstof van de olie- en benzine industrie. Het is een verzadigd vet (parafine) dat een laagje legt over je huid, hierdoor heb je het gevoel dat je huid zacht aanvoelt en er mooi uit ziet. Maar daar blijft het ook bij. Minerale olie is een goedkope grondstof en dus gebruiken vooral goedkopere merken dit ingrediënt.

Wat doet minerale olie?
Producten met minerale olie zijn allesbehalve verzorgend voor je huid. Ze verstikken je huid. De poriën verstoppen, je huid kan niet meer ademen en afvalstoffen kunnen niet meer goed worden afgevoerd. Minerale olie droogt je huid ook uit. Hierdoor heeft je huid chronisch vochttekort. Dat klinkt gek, want eigenlijk “over hydrateert” minerale olie je huid. Het laagje op je huid, zorgt ervoor dat het vocht zo goed wordt vastgehouden dat je huid eigenlijk te vochtig wordt. Je huid ziet er dan ook goed uit, maar schijnt bedriegt. Door de over hydratatie gaan allerlei cel processen minder goed verlopen. Je krijgt dan een onevenwichtige vochtbalans in de huid. Dat zorgt ervoor dat de huid sneller is geïrriteerd en minder invloeden van buitenaf kan verdragen (zoals bijvoorbeeld werkstoffen in andere producten).

Minerale olie verslavend?
Door het gebruik van producten op basis van minerale olie ontstaat uiteindelijk een paraffineverslaving. Je huid maakt geen huidvetten meer aan en gaat onprettig en droog aanvoelen op het moment dat je stopt met het gebruik van deze producten. Denk maar aan de welbekende “lippenbalsem (Labello) verslaving”. Daardoor ontstaat de indruk dat je alleen maar dat product kan “verdragen” en blijf je dus smeren, maar onder dat laagje verlangt je huid toch naar echte verzorging.

Afkicken?
Wil je geen minerale olie meer gebruiken? Wees dan geduldig: je hebt je huid een tijdje buitenspel gezet en je huid is van nature lui. Om je huid weer uit die luie stoel te krijgen, heb je wat tijd nodig. Je huid vindt het namelijk niet leuk om weer zelf aan het werk te moeten. Als je dus een beter product gaat gebruiken, kan het even duren voordat je hiermee ook goede resultaten krijgt. Je huid kan in het begin zelfs een beetje tegenstribbelen. Gewoon even volhouden, je huid zal je uiteindelijk heel dankbaar zijn.

Weten of jij minerale olie gebruikt?
Ben jij ook benieuwd of er minerale olie in jouw verzorgingsproducten zit? Lees dan de labels van je producten. Hier een lijst van de verschillende benamingen:

DEOBASE; HEAVY MINERAL OIL; LIGHT MINERAL OIL; LIQUID PARAFFIN; LIQUID PETROLATUM; PARAFFIN OIL; PARAFFINUM LIQUIDUM; PROLATUM OIL; WHITE MINERAL OIL; PETROLEUM; PETROLEUM WHITE MINERAL; VASELINE, PARAFFINUM-SUBLIQUIDUM; MICROCRISTALLINA (HART-PARAFFINE); MICROCRYSTALLINE WAX; OZOKERIT; CERESIN, C 11-12 OF C 13-14 ISOPARAFFIN.

Mijn advies?
Kies liever voor verzorgingsproducten met ingrediënten die je huid aan het werk zetten en op langere termijn jouw huid in topconditie houden. Je huidspecialist kan je hier goed over informeren.